Klinepress på «Top Model»

KLINEPRESS: Line (16) og Ida Serine (22) i forrige ukes premiere på «Top Model». Foto: TV3

VG, Side2Se og Hør og en rekke andre medier har de siste dagene fulgt opp sesongpremieren av «Top Model» med intervjuer av deltakere, dommere og bransjefolk.

Flere av modellhåpene har uttalt at de følte seg presset til å kline med hverandre – og dessuten kle av seg – foran fotografen på første episodes fotoshoot, der en slags svensk versjon av Per Heimly (no offence, P! ;) oppfordret damene til å «bara köra på!»

Se og Hør intervjuer bl.a. reklame- og motefotografen Ragnar Hartvig. Ragnar har jobbet i en årrekke for magasiner som Det Nye og Henne. Han har ikke gode ting å si om TV3s modell-reality:

– Som TV-program kan jeg ikke si annet enn at «Top Model» er suspekt. TV-bransjen er kynisk, og formidler ikke akkurat hvordan verden virkelig er. 

Hartvig mener modellene i et konsept som «Top Model» ikke står hundre prosent overfor et eget valg når de blir spurt om oppsiktsvekkende ting, som for eksempel å kline med andre deltagere. 

– I den vanlige verden kan modellene velge selv om de vil gjøre oppdrag av en sånn type karakter. I «Top Model» kan deltagerne føle seg presset til å gjennomføre det, slik at de ikke forsvinner ut av programet. Jentene må bli mer bevisst hva de faktisk har gått til ved å melde seg på, mener han.

– Deltagerne må være klar over at ingenting kreves av dem, selv om man kan få inntrykk av det i programmet. Man kan sammenligne det med det å spille i en film – først leser man manuset, så får man bestemme etterpå om dette er noe man vil gjøre, sier Hartvig. 

– Lite akseptert 
Hartvig er ikke alene om kritikken mot «Top Model». Julie Pike – også hun motefotograf – legger ikke skjul på at hun har liten respekt for eventuelle fotografer som utøver et slikt press mot modeller.

–  Man må vite hva som er riktig og galt, sier hun til Fotopia.

Jeg støtter meg til Ragnar og Julie. Jeg har jobbet i motebransjen i mange år, og har aldri noensinne kommet borti en situasjon/fotoshoot der nakenhet eller heftig pikekos har vært et «påbud». Jeg har faktisk aldri vært på et shoot der det har vært en prioritet å vise mest mulig hud og former, annet enn i denne ufarlige badedraktserien for alle fasonger i Henne.no som vi lagde for et par-tre år tilbake (og som fremdeeeles ligger ute! ;) Men det er jo en helt annen ball-game.

Når det er sagt, så er jo ikke «Top Model» real life. «Top Model» er jo TV! Dermed blir premissene for videre deltakelse noen helt andre. Kontrovers, kropp, nakenhet, sex, og kanskje aller mest pikesex selger – og det har TV3 fått med seg. I tillegg er det selvfølgelig viktig å beholde intrigemakere og sterke personligheter lengst mulig i konkurransen, slik at man skaper «good television». Men i rekrutteringsfasen med et seriøst modellbyrå, uten TV-kameraer til stede, ville du aldri ha blitt bedt om å kle av deg eller kline med noen. Hvis du opplever det er byrået bad news, og jeg anbefaler deg å komme deg fortest mulig ut der i fra! :O

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: