Yves Saint Laurent (YSL) døde i går

Den franske topp-designeren, født i byen Oran i Algerie 1. august 1936, døde 23:10 på søndag 1. juni i Paris. Yves Saint Laurent ble 71 år gammel. Han døde etter lang tids svekkelse som følge av sykdom. Yves er en av vår tids mest legendariske mote-designere, kjent for å ha idolisert de unge og kunstneriske jentene fra «South Bank» (eller «Rive Gauche», som det heter i Paris, derav navnet på den verdenskjente parfymen) i Paris, når andre designere satset på sofistikerte, voksne kvinner. Han slo i gjennom etter å ha reddet motehuset Dior, etter Christian sin bortgang i 1957.

EKSENTRISK

YSL var i hele sin levetid en eksentriker, som helst omga seg med kunstnere, forfattere, modeller og bohemer, og flere av hans kolleksjoner var inspirert av kjente kunstnere og deres verk – blant annet hans legendariske «Mondrian»-kjole, oppdelt i fargeblokker lik billedkunsten til den hollandske maleren Piet Mondrian (1872-1944). 

TIDLIG UTE

På 60- og 70-tallet var han tidlig ute med å presentere luksuriøse versjoner av flower power-trendene. Det var også på denne tiden at han for alvor slo igjennom i resten av verden, blant annet i Japan, Sør-Korea og Taiwan. Han har også med jevne mellomrom hatt stor suksess med sine klassiske «It»-baggerblant annet vesken Mombasa, skuldervesken Black Bow og ikke minst Muse-baggen. Men alle gode historier har sin ende, også denne.

Yves Saint Laurent sammen med Catherine Deneuve i 1966

I 2002 lanserte han sin siste kolleksjon, og trakk seg deretter fra rampelyset. Hans etterlater seg en arv i motehistorien, som vanskelig lar seg duplisere. Han vil for alltid bli stående igjen i bøkene som en av de mest talentfulle og innovative designere verden noensinne har sett, og holdt seg på toppen i 40 år.

Les også denne saken om YSL i USMINKET sin designerguide.

Dagbladet har også en sak om dette.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: