• juni 2008
  M T O T F L S
  « mai   jul »
   1
  2345678
  9101112131415
  16171819202122
  23242526272829
  30  
 • Meny

 • Arkiv

 • Nyeste kommentarer

  Ali B.Famous people born on this dat…
  Famous people born o…Norway bans fur on the catwalk…
  Famous people born o…«Mote mot Pels» lanseres i…
  hilde marstrander på «Mote mot Pels» lanseres i…
  hilde marstrander på «Mote mot Pels» lanseres i…
 • Hold deg oppdatert!

 • Topp innlegg

 • Reklamer

Designerguiden: Yves Saint Laurent (YSL)

 

 

 • Kjent for: Å ha «reddet» Frankrike og Dior på 50-tallet. Revolusjonerte motebildet med de første smokingjakkene for kvinner i 1966.
 • Grunnlagt: 1962 i Paris.
 • Kjente kunder: Paris Hilton, Sienna Miller, Catherine Deneuve, Loulou de la Falaise, J-Lo, Nicole Kidman, Bianca Jagger.
 • Priseksempler: Sko kr 4000, bluse/bukse/skjørt fra kr 8000 til 12 000, veske kr 12 000.

Yves Mathieu Saint Laurent ble født i Algerie i 1936, men familien flyttet til Frankrike da han var liten. Han var en puslete og svak gutt som ble utsatt for mye mobbing, men flyktet gjennom tegneblokk og dagdrømmer. Da han var 17 år begynte han på moteskolen Chambre Syndicale de la Couture Parisienne. Like etter vant han en motekonkurranse med en tegning av en cocktailkjole. Juryformannen var direktør i Vogue og en nær venn av Christian Dior. Han ble så begeistret for Yves’ moteteft at han tipset Dior om vidunderbarnet.

Yves blir Diors assistent frem til mesterens død i 1957, og overtar dermed sjefshatten i det ærverdige motehuset. Hans første kolleksjon for Dior i 1958 ble en braksuksess, med avisoverskrifter i fete typer: «ST. LAURENT HAR REDDET FRANKRIKE, DEN RIKE DIOR-TRADISJONEN VIL BESTÅ.»


Oppfant klassikere

I 1960 ble Yves innkalt til militærtjeneste, men fikk et nervøst sammenbrudd. Da han returnerte til Dior for å gjenoppta jobben, hadde de allerede ansatt Marc Bohan i hans sted. Saint Laurent saksøkte Dior, og startet sin egen salong med pengene han ble tilkjent. Gjennom hele 60-tallet viste Yves Saint Laurent klær som i ettertid har blitt stående som klassikere: Motorsykkeljakken, smokingjakken for kvinner, safarijakken, damedressen og buksedrakten. Han har også designet kostymer for en rekke opera- og ballettforestillinger. Yves Saint Laurent ga fra seg designtronen til Alber Elbaz i 2000, året etter tok Tom Ford over, han trakk seg tilbake fra moteverden i 2002. Våren 2004 tok Stefano Pilati over. Huset er eid av Gucci-gruppen. Les også denne nyhetssaken på forsiden om YSL.

På nett:
www.ysl.com

Dagbladet har også skrevet en sak om hans død.

4 kommentar

 1. En av verdens største kreatører har forlatt oss. Veldig trist nyhet, men hans visjoner, idéer og skaperverk kommer aldri å forsvinne.

 2. […] kommentarer Baron von Bulldog på Designerguiden: Yves Saint Lau…Yves Saint Laurent (… på Designerguiden: Yves Saint Lau…Jenny på Helly Hansen – […]

 3. Baronen: Enig med deg.

  YSL var en av verdens mest innflytelsesrike designere. Jeg ELSKER dessuten hans fordomsfrie syn på kvinner: I stedet for å dyrke fram de stiliserte og tilgjorte «dokkene», framelsket han uavhengige, kunstneriske, moderne kvinner – kledd i bukser, maskuline buksedresser, chic’e fritidsklær, freshe og praktiske reisegarderober, hippie chic – YSL handlet om «girl power», før uttrykket i det hele tatt ble oppfunnet! Han var en stor mann med store visjoner. Og en fantastisk designer.

  Rest In Peace, Yves.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: