Hildes moteblogg: Alt for Damene

«Hildes moteblogg» er en serie blogger som først ble publisert på Henne.no i 2006. Du finner (etter hvert) alle under «Kategorier», på drop-down menyen til venstre. Legges ut semidaglig.

«De ligger i Storgata over hele landet fra Lindesnes til Honningsvåg, med navn som Monas Moter eller Renées Boutique»

 

Av Hilde Marstrander (06.11.2006)
Da jeg var liten var jeg ofte på Sagene. Søsteren min hadde flyttet med kjæresten til Bjølsen, og rett som det var ble vi invitert på fondue, soufflé, lasagne og annen eksotisk søttitallsmat. Det var da jeg først ble oppmerksom på Adèle. Dette glitrende eksempelet på en tradisjonell, urnorsk damekonfeksjonsforretning, som fremdeles ligger og breier seg midt i Arendalsgata, og faktisk har gjort det i 65 år. Intet dårlig track record for en klesbutikk i en tid preget av asiatisk produksjon, gi-bort priser og heftig konkursrytteri!  
 

 

Stive priser

I vinduet hos Adèle finner du imidlertid fremdeles stivlemmede damer med permanentkrøllede parykker og tomme blikk, ikledd tunikaer og kjørebukser, flaggrøde foldeskjørt i mystiske materialer og vinterfrakker fra ubestemmelige produksjonsår. Alt til relativt stive priser. 600 kroner for en bluse, 1200 kroner for et todelt sett, eller et kåpe for et par tusen kroner? Dette er ikke småpenger for en minstepensjonist. Ei heller for en generasjon som er vokst opp med snertne moteklær fra H&M til under femhundrelappen. Det derfor ikke så rart at man lurer på hvordan Adèle fremdeles klarer å holde koken. 

Lang levetid

Halléns damekonfeksjon på Grünerløkka gjorde det samme i nesten 75 år, og det samme er sikkert tilfellet med bittesmå konfeksjonsforretninger i småbyer landet rundt. Man ser dem jo hver gang man er ute på tur i Norge – disse pussige, små forretningene, med gammelmodige utstillingsdukker med solblekede, skjoldete klær, og utstillingspynt som inkluderer alt fra høstløv i plastikk og antikvariske mønsterblader til utstoppede måker. De ligger i Storgata over hele landet fra Lindesnes til Honningsvåg, med navn som Monas Moter eller Renées Boutique. Men hva er det som får alle disse damene til å hoste opp tusenlapper for polyester, crimpeline og strikkegensere i 100% akryl, dag etter dag, år etter år – i en hel levealder?


Snill mote

I en morsom sak i Universitas forteller Adèle-gründer Adele Bjørnstad til journalist Camilla Svendsen at hemmeligheten ligger i de gode, kledelige snittene, og det i størrelser fra 36 og helt opp til 54. Og kundene, de er slett ikke gamle kjærringer, men ”alt fra 35 til 100”, røper hun. Slagordet har da også stått fjellstøtt i 65 år «For den voksne og unge dame». AHA, tenker jeg, kanskje det er her det ligger. For dette må jo bety at en dame på 35 fremdeles blir betraktet som pur ung hos Adèle. I motsetning til hos H&M, der du er vintage i det øyeblikket du fyller 25 og bælfeit i størrelse 42. Så når du fyller hundre år, og det gror mose på nesa di og røsslyng oppover leggene er du slett ikke gammel hos Adèle, Mona og Renée, men bare ”voksen” . Og med størrelse 46 er du slett ikke stor, men faktisk nesten ”medium”. 
Se det, slikt blir det trofaste kunder av!

 

Originale kommentarer:

-
14.11.06
 
10.11.06
 
07.11.06
 
07.11.06
 
07.11.06

 

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: