Stor jeans-guide: STILER & TIPS

Skinny jean

SKINNY JEANS

Skinny jeans har mange navn, bl.a. tapered, sigarett, drainpipe, slimma osv. Skinny jeansene er trange fra livet og helt ned til ankelen. Man skulle kanskje tro at skinny jeans er finest på de magre, men det er ikke sant. Skinny jeans er en fin modell for jenter med former også, for eksempel med en hoftelang topp over, eller en kort kjole. Til korte topper, funker buksa best på jenter med smale hofter og lange bein. Skinny jeans ser best ut med høyhælte sko/støvletter eller knehøye boots. Converse, gummistøvler eller ballerinasko er gode kompiser på festival.

Straight cut

STRAIGHT-CUT

Straight-cut er, som ordet tilsier, et par jeans som er skåret i en rett linje fra hofte til nederkant. Når du får dem på, ser de derimot ut som om de smalner litt mot leggen. De fleste herrejeans er straigh-cut, men er du jente bør du gå for en damemodell. Gutte-jeans på jenter har en tendens til å bli for vide i livet i forhold til hoftene. Denne type jeans er en tidløs all-rounder, og passer de fleste kroppstyper og anledninger. Er du lang og smal med slanke hofter, er dette en kledelig modell. Men den fungerer også bra på jenter med timeglassfigur. Det er til og med plass til et par kjærlighetshåndtak.

Flare cut

FLARE-CUT

Flare-cut likner boot-cut, men har en trangere passform. Samtidig har den en litt videre sleng. De stopper vanligvis litt under din naturlige livlinje. Begge variantene er aldri helt ute av motebildet, og regnes som klassikere i garderoben. Fin modell for jenter med litt former. Unngå blekede partier, velg heller en mørk denim om du har lyst til å kamuflere noen kilo. Blekepartier gir inntrykket av at buksene er trangere enn de egentlig er, og kontrastene mellom mørk og lys denim stykker opp kroppen, og virker forkortende.

Boot cut

BOOT-CUT

Mange blander boot- og flare-cut, men boot-cut har en litt mindre sleng enn flare-cut jeans. Boot-cut-modellen er kroppsnær ned til kneet, og svinger så ut i en liten sleng, som er akkurat stor nok til å få et par cowboy-boots under, uten at buksene henger seg opp i støvleskaftet. Både flare-cut og boot-cut er modeller som aldri går helt ut av motebildet, og regnes som klassikere. Unngå blekede partier, og velg heller en mørk denim, om du har lyst til å kamuflere noen kilo. Blekepartier gir inntrykket av at buksene er trangere enn de egentlig er, fargesjatteringene forkorter.

Bell bottom

BELL-BOTTOM

Bell-bottom er bukser som sitter trangt over hoften, men som har bred sleng fra knærne og ut. Stilen var en typisk trend på begynnelsen av 70-tallet, og ble ofte båret av begge kjønn f.eks. under en etnisk tunika eller løse bomullskjorter. Bell-bottom bukser var også vanlig arbeidsantrekk for sjømenn før i tiden. De vide buksebena gjorde det mulig for mannskapet å skrelle av seg tunge, våte bukser over kraftige arbeidsstøvler, om de skulle være så uheldige å falle overbord. Jeansmodellen er finest på høye, slanke jenter. Unngå dem om du er kort, eller har en rundt figur.

SAILOR-PANTS

Jeans som svinger utover i en A-linje fra hoftene, kalles gjerne sailor-pants, til tross for at ekte sjømannsbukser ofte var trange helt ned til kærne. Denne løsere modellen gir deg mye vidde rundt knær, lår og sete. Modellen er behagelig og fin, og kler høye jenter med brede hofter og stor rumpe, så vel som slankere figurer. Veldig vide buker er ikke noe sjakktrekk for deg som er liten og nett, eller liten og rund, fordi vide bukser kan få deg til å virke kortere og bredere. Modellen passer derfor best for høye jenter.

WIDE-CUT

Wide-cut er en litt annen modell enn sailor-pants, fordi de har en mer kroppsnær cut over hofte og rumpe. Den skråner ut i en A-linje fra lårene, i stedet for hoftene. Dette er et behagelig snitt, som passer de fleste figurer. Lave jenter med former bør se etter disse wide-cut fasongene, i stedet for sailor-pants, fordi denne modellen har mindre stoff, og dermed gir en strømlinjeformet / nett look.

BAGGY JEANS

Det finnes etter hvert mange bra baggy jeans med skate- eller hip hop-stuk i norske butikker, blant annet fra Levi’s. Baggy jeans er bra på alle jentefasonger, både korte, høye, slanke og kurvede. Så handler også denne fasongen mer om stil, enn «riktig kroppsfasong».

TIPS TIL HVORDAN DU KAN JUKSE LITT …

BOOTYLICIOUS:
 • Se etter stretch denim med en kroppsnær linning.
 • Vær forsiktig med blekeeffekter, som gjør at jeansene ser trangere ut enn de er.
 • Sats på mørk denim for en slankende effekt.
 • Hvis du ikke vil understreke kurvene dine, styr unna iøyefallende lommer med store broderte, applikerte eller trykte motiver.
LITEN & NETT
 • Skinny jeans er perfekte. Hold deg til enkle, strømlinjede modeller.
 • Unngå bukser med rette bein og strikk nederst – det virker forkortende.
 • En annen god fasong for deg som er kort, men har kurver, er wide-cut jeansene. De skreller bort de største kurvene, og gir deg samtidig lange linjer som forlenger. Spesielt med høye hæler til.
 • Hvis du må legge opp buksene, be butikken om å beholde den originale oppleggen, slik at du ikke ødelegger buksene med en kjip symaskinsøm i en annen stil.
HØYE JENTER:
 • Innersøm på minimum 34″-36″.
 • Hudson Jeans er blant merkene som satser på supermodellbein. Nesten alle modellene har innersøm 36″.
 • Noen merker har begynt å selge jeansmodeller som er ekstra lange, spør butikkbetjeningen og sjekk etikettene på buksene.

PÆREFORM:

 • Se etter rene, mørke denimvasker. For mye bleking og distress-effekter får deg til å se større ut.
 • Rette ben, eller en liten boot/flare-cut, får beina dine til å se lengre og slankere ut.
 • Hold deg unna skinny-jeans (med korte topper) og bukser med strikk nederst.
 • Høyhælte sko gir deg lengde og holdning.
 • Baggy, wide-cut og ev. sailor-pants, er gode modeller for denne  fasongen.
LANG I LIVET ELLER KORTE BEIN:
 • Se etter regular eller high-rise jeans, som forlenger beina, og forkorter overkroppen.
 • Styr unna low-rise. Se etter jeans som har min. 8″ rise, for å få beina til å se lengre ut.

KORT I LIVET:

 • Velg en low-cut jeansmodell, for å forlenge overkroppen. Se etter jeans 7.5″ rise eller mindre.
 • Jeans med lange og/eller lavt plasserte lommer, kan balansere proporsjonene dine.
 • Lommer på hoften kan også være med å forlenge torso.
 • Unngå high-rise jeans med forlenget midje. Det vil få overkroppen din til å se enda kortere ut.

FLAT RUMPE:

 • Prøv en smal jeansmodell. De fremhever rumpa.
 • Selv en liten kitten-hæl er med på å gi deg svai, som dytter rumpa ut (og puppene ut!).
 • Lommeklaffer på baklommene gir inntrykk av mer volum på rumpa.
 • Det samme gjør broderte lommer, eller kraftige logostikninger (som Rock and Republic kjører).
 • Små lommer plassert høyt eller tett sammen på rumpa gir den et løft. Store, flate lommer gjør rumpa enda flatere.
Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: