AGYNESS DEYN og andre ANDROGYNE DAMER

Hver epoke sine helter og heltinner. Agyness Deyn hylles som «det nye store» innen modellverden, med en look som kombinerer klassisk skjønnhet med androgyn styling.

Født Laura Hollins 16. feb. 1979, Agyness er i dag kjent for sitt korte, gutteaktig hår og maskuline klær, i god 80-talls ånd. På 80-tallet hadde alle småslemme piker kort, platinablondt, spiky hår og et unisex-hjørne i garderoben fullt av fiskebeinsfrakker, DocMartins, mohairgensere med abstrakte geometriske figurer, long-Johns og herredressjakker. Slik er det også i vår, selv om plaggene og tilbehørene har gått gjennom en grundig oppussing siden sist. 

THE NEXT BIG THING IS NOW …

For et år siden,  mai 2007, var hun på forsiden av amerikanske Vogue, sammen med modellene Doutzen KroesCaroline TrentiniRaquel ZimmermannSasha PivovarovaJessica StamCoco RochaHilary RhodaChanel Iman og Lily Donaldson, som de nye stjerneskuddene innen modellverden – og hun er blitt kalt «Den nye Kate Moss›, til tross for at vi fremdeles sliter med den gamle. Hun har vært tilknyttet Models 1 siden hun var 18, og har gjort kampanjer for Burberry, Mulberry, Vivienne Westwood, Giles Deacon og Armani, og har vært på coveret til magasiner verden rundt. Hun har vært sammen Josh Hubbard fra rockebandet The Paddingtons siden 2004.

MOTE OG MUSIKK

Musikk og mote går igjen hånd i hånd i 2008, med butikkene fulle av new-wave-inspirerte trender, blant annet ovesized slagord-T-skjorter, kraftige boots, rocka leggings, PLO- og frynseskjerf, herrehatter, herredresser, bukseseler og crispy, hvite skjorter.  Miks det opp med én del punk og én del ny-rave, og du har en potent oppskrift for sommermoten.

ANDROGYNE DAMER GJENNOM TIDENE

Men Agyness er ikke den første som har satset på en androgyn, eller kjønnsnøytral, stil for å skille seg ut fra massene (med stor suksess). Under, er flere eksempler på kjente navn som har har fulgt samme oppskrift. Mange av dem hadde, ikke overraskende, sin storhetstid på 80- og begynnelsen av 90-tallet. Samme epoke som både motebildet og Agyness henter sine referanser fra. Et par av dem oppdaget den androgyne stilen allerede på 50-60-tallet …

Twiggy (født Lesley Hornby, 19. sept. 1949) veide bare 41 kilo da hun ble «oppdaget» som 16-åring, derav kallenavnet. Hennes formløse figur og androgyne look har blitt kopiert av generasjoner etter henne.   

Også hjemlige artister og stilikoner har satset på en skarp og kort, blond frisyre og en kjølig, androgyn stil. Bertine Zetlitz (født 9. april 1975) fikk mye medieoppmerksomhet på slutten av 90-tallet og første halvdel av dette tiåret, for sine spesial-designede scenekostymer og stilsikre covere.

Debbie Harry (født 1. juli 1945) har alltid vært en trendsetter, både innen mote og musikk. Det startet med en folk-rock gruppe i 1968 og utviklet seg til punk og new-wave på 70- og 80-tallet.  

David Bowie (født 8. jan. 1947) har alltid lekt med kjønnsroller, spesielt i sin androgyne Ziggy Stardust-periode. David Bowie er blant de få mannlige artister som har holdt seg populær gjennom mer enn 40 år, ved å stadig redesigne seg selv. Den catchy plata «Modern Love» kom ut i 1983. Plutselig skulle alle ha kort hår og Bowie-dresser.

 

 

Madonna (født 16. aug. 1958) var 27 år gammel i 1985. Like a Virgin gikk til topps på hitlistene, og hun spilte inn filmen «Jakten på Susan», som fikk stor innvirkning på motebildet. Madonna har satset beinhardt på jernvilje og store muskler gjennom en lang karriere, og har i likhet med Bowie hatt mange hamskifter underveis – og ofte eksperimentert med det maskuline. 

 

 

 

Britiske Kajagoogoo med frontfiguren Limahl slo igjennom med hit-singelen «Too Shy» i 1983, med en unisex-look, som var like grei å kopiere for gutter som jenter. Spiky hår og fårete jentesmil var hovedingredienser.  

Britiske Kim Wilde (født Kim Smith, 18. nov. 1960) entret musikkverden i 1981 med new-wave klassikeren «Kids in America». Nok en jente som ble kjent for sin rocka guttejente-look, som igjen er på moten i sommer. De røde leppene og den klassiske motor-sykkeljakka er igjen i plass i motebildet.

 

 

 

 

 

 

Annie Lennox fra Eurythmics hadde looken. Kort, blondt hår, knallblå øyne og en supermodellfigur med bein herifra til himmelen. Et av hennes favorittantrekk var herredressen. Duoen var stor på 80-tallet, men denne samleskiva kom i 1991.

Tank Girl, tegnet av Jamie Hewlett, ble først lansert på midten av 80-tallet, og fikk sin faste serie i tegneseriebladet Deadline i 1988. Tank Girl er fremdeles en jente med store cojones.

Jamie Lee Curtis (født 22. nov. 1958) er en guttejente i ordets rette forstand, siden hun er født hermafroditt. Hun debuterte i 1978 med skrekkfilmen «Halloween». Siden ble hun stilikon og hard-body i filmen «Perfect» med John Travolta (1985).

Sharon Vonne Stone (født 10. mars 1958) fikk braksuksess med «Basic Instinct» i 1992. Hennes kjølige rollefigurer har ofte et maskulint preg. Hun er mange femtiårige kvinners store beauty-forbilde, men motemessig er hun i utakt med samtiden.

Eminem (født Marshall Bruce Mathers III, 17. okt. 1972) er manges favorittblondine, og inspirerer både musikalsk og stilmessig. Men Eminem spiller ikke bare på machismo, han har også en myk og følsom side … purr … 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Blues, jazz- og soulsangerinnen Etta James (født 25. jan. 1938) høynet temperaturen på dansegulvene gjennom hele 50- og 60-tallet, med klassiske hits som «At Last» og «Good Rockin’ Daddy». Det blonde håret og herreklærne var hennes signatur-look.  

Victoria Beckham, (født Adams, 17. april 1974) relanserte seg som moteikon og blondine, etter at sagaen om Spice Girls tok slutt rundt tusenårsskiftet. Damene fascineres av henne, gutta synes hun er blant klodens mest usexy. Maskulin? Yessurrie.

Kommer du på flere stilikoner med kort, blondt hår og en androgyn look? Skriv dem inn! :)  

Hvem har den beste, androgyne looken?
( polls)

Reklamer

3 kommentar

  1. […] har tatt inn en noen få modeller, så den som kommer først til Løkka blir først Mod. Modellen Agyness Deyn er en annen person som liker herresko, helst med røde sokker inni (som Rolf Wesenlund […]

  2. Oh, fin post. Jeg har alltid hatt en ting for nettopp denne litt androgyne stilen, både hos menn og kvinner. Og jeg digger looken til Aggy. Spekulerer i å ta med meg bilde av henne til frisøren…
    Min favorittblondine med søt guttesveis er Jean Seberg i rollen som Patricia i filmen A bout de souffle fra 1960. Rett og slett nydelig. http://www.imdb.com/media/rm979867648/tt0053472

  3. […] Oppdatering: Hilde Marstrander, kvinnen bak motebloggen “Usminket” skrev for litt siden en fin post om Agyness Deyn og andre androgyne damer. […]

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: