• april 2008
  M T O T F L S
  « mar   mai »
   123456
  78910111213
  14151617181920
  21222324252627
  282930  
 • Meny

 • Arkiv

 • Nyeste kommentarer

  Ali B.Famous people born on this dat…
  Famous people born o…Norway bans fur on the catwalk…
  Famous people born o…«Mote mot Pels» lanseres i…
  hilde marstrander på «Mote mot Pels» lanseres i…
  hilde marstrander på «Mote mot Pels» lanseres i…
 • Hold deg oppdatert!

 • Topp innlegg

 • Reklamer

Hildes moteblogg: Arkitektonisk perle i forfall

«Hildes moteblogg» er en serie blogger som først ble publisert på Henne.no i 2006. Du finner (etter hvert) alle under «Kategorier», på drop-down menyen til venstre. Legges ut semidaglig!

«Hva skjer’a Hallén?»

 

Av Hilde Marstrander (20.06.2006)

Da jeg flyttet til Grünerløkka på slutten av 90-tallet var bydelen en helt annen. Ikke minst var det lettere å sove med åpent vindu i helgene, og man kunne ha potteplanter i bakgården, uten at de straks ble stjålet. Den gang var det dessuten en rekke brune «institusjoner» som fremdeles holdt stand. Der Mucho Mas i dag ligger, fant man en skikkelig respatexkafé, hvor det brune klientellet koste seg med karbisser og traktekaffe. Og på Schröder lot jeg meg lure trill rundt ved biljardbordet av stammisene, med sine helt egne regler og køer, gang etter gang …

Verneverdig art deco

Men det største savnet er likevel det flotte butikklokalet i hjørnegården til Thorleif Hallén. Dameforretningen er der fremdeles, skjult bak gråpapir og flere lag med tægging. Men det er bare et sprukkent skall igjen. Det gjør vondt langt inn i sjelen å se den vakre gården, som tidligere huset en av byens fjongeste dameforretninger, forfalle til den stand den er i dag.

 

 

Bygården i nyrennesansestil fra 1880 ble tegnet av en svensk arkitekt, og fikk ny butikkfront i art deco-preget funksjonalisme på 30-tallet. Den nye eieren, Thorleif Hallén, hyret inn den anerkjente arkitekten Ole Sverre til jobben. Hallén fortalte meg en gang at han fikk kjøpstilbud på lokalet minst en gang i uka, men at han fremdeles hadde kunder som regnet med ham – og derfor ikke kunne selge! Han var en sta, gammel herremann, som det sto respekt av.

Bråbrems for H&M

Forhistorien til forfallet er at butikkjeden Hennes & Mauritz fikk leieavtale med gården i 2005, med tanke på å åpne sin første filial på Løkka. Da klasket Byantikvaren – og det med meget god grunn – et midlertidig vedtak om freding av eksteriør og interiør på bordet. Dermed ble det bråbrems for utviklingsplanene til klesgiganten. Siden den gang er det ingen som har viet verken tid eller kjærlighet på den verneverdige kjolesalongen på Løkka. Noen drittunger eller drittfolk har knust den antikke nylonstrømpe-automaten, som vender ut mot Thorvald Meyers gate 59. Og hvis filleristing var en straff, burde vedkommende fått plenty med betinget filleristning for hærverket. 

 

 

Hadde jeg hatt pengene selv, hadde jeg kjøpt lokalet på flekken – og fylt det opp med nydelige klær fra de beste av norske og utenlandske designerne. Beholdt hver kjøpmannsbenk og hver reol. En «Colette» i Oslo. 
Et drømmeprosjekt!

 

 

En byoriginal

Da jeg flyttet inn på Løkka var sjappa fremdeles operativ. Jeg kjøpte 50-tallsundertøy hos den biske, gamle mannen for to år siden. Og da jeg som tenåring jobbet som sypike i nabolaget, fikk jeg «the grand tour», med hele bakgrunnshistorien og en omvisning i begge etasjene. 

Der sto symaskiner og stoffruller fremdeles fremme, som om hele avdelingen med sømmersker nettopp hadde gått til lunsj. Billedskjønne, antikke utstillingsdukker sto fortsatt stivt poserende. Og trappegelenderet var nypolert.

Thorleif var en virkelig byoriginal, som kroket seg fram med små, målrettede skritt. Han hadde stiv rygg og stive bein, og kanskje også litt stive priser. Men han elsket sin butikk, slik han hadde gjort i 75 år, og for meg gjorde det ham beint fram «elskelig». 
Jeg vet at han hadde en stille drøm om at butikken skulle bli det den en gang var. På 50-tallet reiste selv de fine fruene fra Vestkanten over elven, for å handle siste chic’e skrik fra verdens motemetropoler. Halléns var en av de beste butikkene i byen. Nå er det en av de verste.

Kjære Bydel Grünerløkka, Hennes & Mauritz eller Kulturdepartementet ved Trond Giske – er det ingen som skal gjøre noe? Er det ingen som kan hjelpe Thorleif Hallén med å oppfylle drømmen om å bevare byens vakreste kjolesalong?

P.S. Det går i 2008 rykter om at bokhandleren (og tegneseriebutikken) Tronsmo skal flytte inn i Hallén-gården. Jeg synes det er trist at butikken ikke skal få lov å fortsette å være en kjolesalong, slik den er skapt for å være. Men Tronsmo er i alle fall bedre enn H&M – eller Horgans.

Les mer her:

Interiørbildene er hentet fra NRK.no, foto Bjørn Hagring

Eksteriørbildene er hentet fra Artemisia.no

Les Byantikvarens forslag til fredning av Halléngården her.

Originale kommentarer:

-
02.02.07
 
19.08.06
 
10.08.06
 
08.08.06
 
27.06.06
 
21.06.06
 
21.06.06
 
20.06.06

 

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: