• april 2008
  M T O T F L S
  « mar   mai »
   123456
  78910111213
  14151617181920
  21222324252627
  282930  
 • Meny

 • Arkiv

 • Nyeste kommentarer

  Ali B.Famous people born on this dat…
  Famous people born o…Norway bans fur on the catwalk…
  Famous people born o…«Mote mot Pels» lanseres i…
  hilde marstrander på «Mote mot Pels» lanseres i…
  hilde marstrander på «Mote mot Pels» lanseres i…
 • Hold deg oppdatert!

 • Topp innlegg

 • Reklamer

NRK ikke patent på kallenavnet «Hønse-Lovisa»

NRK Aktivum går til sak mot en online klesbutikk som selger T-skjorter med påskriften «Hønse-Lovisa». Noen av de andre titlene i T-skjorteserien er «Ut i vår hage 2», «Fabrikkjenter» og «Akerselva – ei åre av snerk».

VG skriver i dag: «’Hønse-Lovisa’ er en karakter fra Oskar Braatens skuespill ‘Ungen’ fra 1911, og således ikke noe NRK har noen rettigheter til. Heller ikke tekstene på noen av de andre T-skjortene i samme serie er noe NRK har enerett på.»

Likevel mener NRK at T-skjortene samlet sett utnytter deres konsept: «Vi anser dette for forretningsmessig uetisk og det er å utnytte noe av det vi har investert i», sier administrerende direktør i NRK Aktivum, Bjørn Suhrke, til avisa.

«Det er ingen tvil om at denne nettbutikken snylter på våre rettigheter. Det kan være veldig lett å tro at dette [‘Oslolosen’, en Harald Eia-figur fra serien ‘Uti vår hage 2’] er et offisielt NRK-produkt, fortalte PR- og promoansvarlig i NRK-Forlaget, Stine Temte, til iOslo.no forrige måned, i forbindelse med salg av T-skjorter på en annen nettside.

Harald Eia er blant dem som tar lett på slagordene fra T-skjorte designeren Anders Wahl:

«Jeg personlig har jo ingenting mot sånne ting. Jeg tror ikke NRK Aktivum rekker å lage T-skjorter når først ting slår an. De har en avtale med et T-skjortetrykkeri i Finland som har åtte måneders bestillingstid, finnene er ikke spesielt billige, heller. Men uansett: Hvis det er en ‘Uti vår hage’-fan som står bak, og ikke bare en kynisk T-skjorteprodusent, så er det helt i orden,» forklarte Eia til Nettavisen.

INGEN PLANER OM EGNE T-SKJORTER

NRK Aktivum har pr. i dag ingen planer om å lage «Uti vår hage 2»-effekter for salg, i følge Nettavisen.

Når det gjelder opphavsretten til kallenavnet «Hønse-Lovisa», bør vel kanskje NRK tenke seg om en gang til. Det finnes en mengde  kjente og ukjente Lovisa’er, som har vokst opp på gård her i Norden, og kan ha hatt det kallenavnet.

VANLIG KALLENAVN

Det er nesten litt som «Brilleslange» for folk med briller, «Kjerring» for alle gifte damer eller «Rakkerunge» for pøbelfrø. Vokste du opp på gård, som hadde høns, og het Lovisa, er det ganske store sjanser for at du på et eller annet tidspunkt ble kalt «Hønse-Lovisa», uten at gjenlevende famile trengte å betale avlat til verken Oskar Braaten eller NRK av den grunn. Her er noen andre Lovisa’er som vokste opp på gård:

Lovisa Katrina Pedersen (f. 1844) fra Øksnes gård

«Tause Lovisa» Jonsdatter (f. 1868) fra gårsplassen Øvre Djupmyr

Lovisa Kristensen (f.1804) fra Bugaarden

Lovisa Dreyer (f.1775) fra Løkken gård

Märtha Sofia Lovisa Dagmar Thyra (f. 1901) fra Kongsgården

Lovisa Ingina Nilsdtr (f. 1856) fra Finvik gård

MANGE LOVISA’ER

For ikke å snakke om dette lille huset ved Akerselva, som ikke eies av NRK, men Kultur- og Idrettsetaten, Oslo Kommune.

På nettsidene står det forresten: «Når Sandakerveien 2 i dag bærer hennes [‘Hønse-Lovisa’] navn, er det altså ikke fordi Hønse-Lovisa virkelig har eksistert og bodd i huset. Men kvinner av Hønse-Lovisas støpning fantes ganske sikkert i Kristiania. I en tid hvor helsevesen, sosialvesen og barneomsorg var mangelfullt utbygd og representerte en trussel snarere enn hjelp, satte kvinner som Hønse-Lovisa spor.»

Så selv Kultur- og Idrettsetaten i Oslo Kommune, anerkjenner det faktum at det må ha finnes en mengde Hønse-Lovisa’er. Så i stedet for at NRK sutrer over at en ung og tiltaksrik designer tar tak i konsepter vi alle betaler lisenspenger for å mates med, og som forlengst har blitt felleseie, burde de kanskje forsøke å komme opp med noe selv. (Dere har en avdeling full av designere, bruk dem! Eller hyr inn noen hardt trengende frilansere! )

STEM HER!
Hva bør NRK gjøre?
( polls)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: